joi, 14 mai 2020

DOINA BADEA-în memoriam!Doina Badea era în culmea carierei sale și avea o familie fericită când totul s-a sfârșit, pe 4 martie 1977, la ora 21:22:22. Marea noastră cântăreață avea 37 de ani, iar marele cutremur a ucis-o împreună cu soțul și cei doi băieți ai lor. A fost identificată după verighetă. Pe 6 ianuarie ar fi împlinit 80 de ani.
Doina Badea a fost o cântăreață de muzică ușoară. S-a născut în data de 6 ianuarie 1940, la Craiova, când România a fost zguduită pentru prima dată de un cutremur foarte mare. La 10 noiembrie, 1940Doina Badea avea 10 luni. Mama ei a salvat-o ca prin minune, reuşind să fugă din casă în acele trei minute dezastruoase, cu fata în braţe. 37 de ani mai târziu, destinul nu i-a mai fost favorabil.
În 1977, Doina Badea era o artistă consacrată, supranumită „Edith Piaf a României”, datorită vocii magnetice, cu inflexiuni grave. Doina Badea se bucura de o mare popularitate și datorită caracterului său foarte deschis și prietenos. Era o adevărată doamnă care oriunde mergea impunea considerație și respect. Aproape că nu refuza nicio ofertă și nici pretențiile financiare nu erau foarte mari. Însă, în spatele zâmbetului trist pe care-l afișa pe scenă, artista ascundea o mare suferință. Nu se simțea împlinită: nu avea un soț care să o iubească și copii care să îi spună mamă.
Însă, când aproape că încetase să mai spere și simțea că viața i se irosește, destinul i l-a scos în cale pe Traian Smeu. Un bărbat ivit de nicăieri, dar care avea să îi dăruiască poate cei mai frumoși ani din viața ei. Din păcate ultimii.
Tineri, frumoși și artiști, cei doi au fost răsplătiți de Dumnezeu cu doi băieți: Bogdan-Traian şi Andrei-Claudiu.
Stabilirea într-o casă nouă este o bucurie pentru oricine. Pe lângă siguranţă, un cămin oferă şi stabilitatea pe care şi-o doreşte fiecare. Repartiţia apartamentului în blocul Barului Continental a fost însă nefastă pentru întreaga familie a Doinei Badea.
În 1977, începutul de primăvară îi prinseseră pe cei patru în casă nouă: un apartament spațios, elegant, situat în blocul Barului Continental, în spatele Casei Şuţu, Muzeul de Istorie al Bucureştilor. Îl primise Doina Badea prin repartizare, după ce invocase că nu avea unde să stea cu doi copii mici și că îl merită, cu sute de spectacole la activ în teatrele muzicale și de revistă din țară. Și avea vecini de seamă: pe Toma Caragiu, care locuia în blocul din față.
Doina Badea a murit la cutremurul din 1977
55 de secunde, atât cât a durat cutremurul din 4 martie 1977, au fost suficiente pentru ca 33 de clădiri să se prăbușească în Capitală. Printre ele, și Blocul Continental, în care locuia Doina Badea. Clădirea s-a prăbuşit peste cea din faţă, provocând căderea scărilor în blocul lui Caragiu. Mâna artistei a fost recunoscută printre dărâmături, după verigheta pe care o avea pe deget, dar trupul nu i s-a găsit vreodată
Unite de numeroase spectacole, Marina Voica şi Doina Badea au fermecat publicul pe aceeaşi scenă, răsplătite cu ropote de aplauze. După câțiva ani, sicriul Doinei Badea și familiei sale a fost deshumat și mutat la Craiova.
În zilele noastre, artista işi doarme somnul veşnic la cimitirul-vedetă din Craiova, Ungureni. Aici, pe o alee înconjurată de multe alte frumoase lucrări „artistice” se găseşte mormântul Doinei Badea și familiei sale. Pe o cruce înaltă din marmură albă stă scris numele artistei, alături de o mică fotografie de-a ei. La baza crucii sunt scrise în piatră numele soţului şi cele ale copiilor. Traian Smeu, respectiv Bogdan Traian şi Andrei Claudiu. Sunt alături de ea, căci aşa au şi plecat din lume la cutremur. Două mesaje sunt pe mormântul cunoscutei interprete… două mesaje ce reprezintă un testament şi o mărturisire: „Vă las cântecele mele ca ecou al sufletului meu” şi „Doină din străbună glie /Cât de dragă îmi eşti tu mie!”...! 
Doina Badea a fost vocea cea mai mare, cea mai profundă şi puternică a României, spun deopotrivă specialiștii, colegii și cei care au ascultat-o.
Cele mai iubite piese ale Doinei Badea. „Multe dintre piese cântate inegalabil de Doina Badea sunt printre cele mai iubite din toate timpurile: "Ploaia şi noi""Vechiul pian""Romanţa inimii""De ce pari trist""Cred în fericirea noastră""La un pas de fericire""Nu vreau să văd pe nimeni trist", "Se-ntorc vapoarele"''Mai spune-mi că nu m-ai uitat'', ''Cântau privighetori''''Cred în fericirea noastră'', ''Mi-e dor de ochii tăi'', ''Deschide fereastra!'', ''Tu'', ''De unde ştii vioară, tu'', ''Vioara'', ''Păstrează-mă doar pentru tine'', ''Cum n-ai văzut'', ''Cânta un matelot''.
Calităţile vocale i-au permis Doinei Badea şi abordarea cu succes a muzicii populare: ''Lung e drumul Gorjului''''Mi-am pus busuioc în păr'', ''Hăulita''...! Despre Doina Badea nu putem spune decât MAREA DOINA BADEA.
BUNUL DUMNEZEU SĂ O ODIHNEASCĂ ÎN PACE!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu