marți, 5 iunie 2018

ANTONI GAUDI.S-au împlinit 161 de ani de la naşterea arhitectului catalan (25 iunie 1852)
Google a marcat momentul printr-un Google Doodle special.
A. Gaudi a avut întotdeauna o fire explozivă. Chiar el spunea despre sine că singurul lucru pe care nu l-a putut controla în viaţasa a fost cumpătul. Pe de altă parte însă, era extrem de credincios, de nenumărate ori arătând că doar Dumnezeu şi natura îl inspiră să lucreze.
„Aceia care folosesc legile naturii ca suport pentru lucrările lor colaborează, de fapt, cu Creatorul”, spunea el.
Drept exemplu, Casa Batllo, despre  care celebrul pictor Salvador Dalispunea că îi creează privitorului senzaţia că admiră „reflexiile norilor din timpul unui apus în apele unui lac”. Totuși, au fost şi voci care au criticat chiar cea mai celebra operă a lui Gaudi.
Astfel, în opinia scriitorului şi jurnalistului englez George OrwellSagrada Familia este „una dintre cele hidoase clădiri din lume”.
De altfel, istoricul britanic Gerald Brenan spunea că ”nici o altă clădire din întreaga arhitectură europeana a perioadei nu poate fi mai vulgară sau mai pretenţioasă”  decât biserica pe care Gaudi a ridicat-o în Barcelona.
A. Gaudi a început să lucreze la proiectul Sagrada Familia în 1882.  Estimările iniţiale, bazate pe tehnicile de construcţie de la începutul secolului al XX-lea, arătau că încheierea lucrărilor va avea loc peste câteva sute de ani. Cu toate acestea,el şi-a dedicat ultimii 15 ani din viaţă exclusiv construirii acestei biserici şi chiar ar fi spus în glumă: „Clientul meu nu se grăbeşte”.

10 lucruri pe care nu le ştiai despre ANTONI GAUDI   

1. Pentru că s-a îmbolnăvit în perioada adolescenţei, a devenit vegetarian încă de tânăr, la sfatul psihologului său.
2. Gaudi nu desena niciodată schiţe ale clădirilor pe care dorea să le construiască, ci întotdeauna realiza modele 3D în miniatură. Astfel, spunea el, reuşea mai bine să transpună în realitate imaginea pe care şi-o forma iniţial în minte.
3. Fiind o persoană extrem de credincioasă, a fost cunoscut şi sub numele de„Arhitectul lui Dumnezeu” („God’s Architect).
4. Primul proiect oficial pentru care a fost solicitat a fost proiectarea unor felinare pentru iluminatul public. Acestea au fost amplasate în Plaza Real din Barcelona și pot fi văzute încă.
5. Gaudi a fost singur întreaga viaţă.
6. Printre cei care i-au criticat opera în timpul vieţii s-a aflat şi celebrul pictorPablo Picasso. 
7. Deşi autorităţile s-au opus de multe ori proiectelor lui, arhitectul a câştigat totuşi premiul „Builing of The Year” pentru Casa Velvet.
8. Încă din perioada copilăriei a început să sufere din cauza reumatismului, motiv pentru care de mult ori se deplasa călare pe un măgar. 
9. Lui Gaudi nu-i plăcea să poarte pantofi noi, astfel că deseori îşi ruga fratele să-i poarte încălţămintea până aceasta se uza puţin.
10. Gaudi era un catalan nationalist convins. În 1924, cu ocazia sărbătoriiDiada des Catalanes, a fost arestat pentru scurt timp pentru că a refuzat să vorbească în limba spaniolă cu un poliţist.
Arhitectul catalan Antonio Gaudí, numele la naştere  Antoni Placid Gaudí i Cornet, s-a născut la 25 iunie 1852 la Riudoms, sat situat la 4 kilometri de Reus, provincia Tarragona
(Catalonia). A fost al cincilea şi ultimul copil al lui Francesc Gaudí i Serra (arămar) şi al Antòniei Cornet i Bertran (provenind şi ea dintr-o familie de arămari).
Şi-a realizat studiile la Scoala Superioara de Arhitectura şi operele la Barcelona. 
A obţinut titlul de arhitect în 1878, an important în viaţa sa profesională: realizează proiecte precum cel destinat Societăţii Cooperative "Obrera Mataronese"; devine lampadar pentru Plaça Reial din Barcelona; proiectează prima sa mare insărcinare pentru Casa Vicens din Barcelona folosind stilul Renasterea Goticului care a fost punctul de pornire pentru lucrările sale viitoare. 
Devine celebru prin stilul său unic cât şi prin proiectele sale puternic individualizate.
Pe parcursul carierei sale, Gaudí a dezvoltat un stil arhitectural senzual, curbat, aproape fantastic, care l-a desemnat ca fiind liderul inovator al mişcării spaniole al stilului Art Nouveau.
Forma curbă caracteristică lui Gaudí, aparţinând arhitecturii gotice, i-a adus admiraţie faţă de ceilalţi artişti avangardişti.
Antonio Gaudí a fost susţinut de către Eusebi Güell i Bacigalupi, un industriaş bogat care i-a devenit protector şi pentru care a creat un palat în 1889 Palau Güell - clădire care va fi înscrisă mai târziu în  patrimoniul mondial al UNESCO, împreună cu alte opere ale sale: Casa Milà - construită în 1907 sau Parcul Güell - amenajat între 1900 şi 1914.
În 1883 începe construcţia catedralei dedicate Sfintei Familii, Sagrada Família. A fost cel mai drag proiect, la care a lucrat peste 40 de ani, ultimii 15 ani din viață fiind dedicaţi în exclusivitate acestuia.
A decedat la 10 iunie 1926, în urma unui accident.

 Sfânta Familie din Barcelona Sagrada este cea mai ciudata catedrala a lumii catolice.
Acest monument mai este şi astăzi în lucru.Construcţia este finanţată din donaţii private şi incasările din biletele de intrare. Numele oficial esteTemple Expiatori de la Sagrada Família (în catalană). Gaudi este autorul a 18 capodopere, adevărate bijuterii arhitecturale, care şi azi fascinează -Casa Batllo, Casa Vicens, La Pedrera Casa Milà, Finca Guell, etc., trei dintre care au fost înscrise în patrimoniul mondial al UNESCO.
Dar nici una din ele nu se află în afara Spaniei. Arhitectul a fost credincios nemărginit ţării sale, fapt pentru care este venerat de toate generațiile de spanioli.
E ciudat cum Barcelona de azi atrage milioane de turişti şi datorită operelor lui Gaudí,
artistul care a fost aruncat la groapa comună după stupidul accident din faţa bisericii Sagrada, lovit de un tramvai. Recunoaşterea a avut-o mult timp după. A studiat şi adaptat arhitectura medievală ca nimeni altul. I-a dat nu numai o greutate aparte, ci şi un stil personal. Pentru Gaudí, principala sursă de inspiraţie este natura, singura care nu are geometrii desenate sau simetrii impuse.
A rămas în istoria arhitecturii pentru că a dezvoltat un stil aproape suprarealist şi a dus Art Nouveau la cote nebănuite. Imaginaţia sa explozivă fascinează şi azi. A fost un om mult prea mare pentru timpurile pe care le-a trăit. Un boem ratat în viaţă (aproape nimic nu a terminat), dar venerat după moarte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu