miercuri, 14 februarie 2018

Reabilitarea lui Octavian GogaIN ANII IMEDIAT DE DUPA RAZBOI, IN PLIN AVÂNT COMUNIST,  LA UNIUNEA SCRIITORILOR A AVUT LOC O SEDINTA UNDE A FOST PREZENTA TOATA FLOAREA INTELECTUALA SCRIITORICEASCA DIN TARA.  SUBIECTUL ERA OCTAVIAN GOGA . 

DUPA CUM STITI, OCTAVIAN GOGA A AVUT CHIAR UN GUVERN. EXTREM DE NATIONALIST,  AVEA SA INTRE IN DIZGRATIA HAHALERELOR SI A CELOR CE NU INTELEGEAU ACEL NATIONALISM ADEVARAT, CE NU ARE LEGATURA CU FASCISMUL, CU XENOFOBISMUL, CU TOT CE POATE FI MAI RAU PROPAGAT DE  ALTE FORTE CE NU DOREAU NAȚII CI POPULATII. 
EI BINE,  ZAHARIA STANCU A FOST CEL MAI VEHEMENT CONTESTATAR, LOVIND CU TOT CE A PUTUT IN DISTINSUL GOGA, CARE NU MAI PUTEA SA SE APERE. ZAHARIA STANCU A FOST CEL MAI VIRULENT SI CEL MAI NEGATIVIST, NEAPROBÂND REABILITAREA LUI GOGA.
LA SFÂRSITUL CUVÂNTARII LUI STANCU, TODOR ARGHEZI A CERUT SA I SE ACORDE CÂTEVA MINUTE IN A SPUNE SI EL CEVA.
IATA CE A SPUS!
„ERAM  IN IARANA ANULUI... LA CONACUL MARELUI GOGA.  DEPANAM AMINTIRI SI MULTE ALTE PROBLEME ALE TIMPULUI. LA UN MOMENT DAT, SE AUZIRĂ BATAI LA USA CONACULUI. GOGA S-A DUS, A DESCHIS USA SI VĂZU UN TÂNAR  ZGRIBULIT, CU NISTE MANUSCRISE IN MÂNA. IL RUGĂ SA LE CITEASCA SI, DACA SE POATE, SA LE PUBLICE IN ZIARUL CE IL CONDUCEA.
GOGA IL INVITĂ INAUNTRU PE TÂNAR, LUĂ MANUSCRISELE  CE CUPRINDEAU INCERCARI POETICE ALE TÂNARULUI. GOGA LE CITISE PE INDELETE SI CONCLUZIA ERA CLARA. TÂNARUL ERA PLIN DE TALENT.  II SPUSE CA NU POATE SA LE PUBILCE ACUM, DAT FIIND CA REVISTA ERA DEJA LA TIPARNITA. INSA GOGA I-A DAT UN ACONTO TÂNARULUI  SI PROMISIUNEA CA IN NUMARUL VIITOR AL REVISTEI II VOR APARE INCERCARILE POETICE  ALE TÂNARULUI, NEUITÂND SA MENTIONEZE CA SUNT PLINE DE TALENT. ACEL TÂNAR SE NUMEA ZAHARIA STANCU.”
CONCLUZIA LUI ARGHEZII A FOST COLOSALA SI A INTRAT IN ISTORIA ACELUI MOMENT.  
A CONCLUZINAT ARGHEZI,  SPUNÂND: „ACUM IATA DE CE PE LUMEA ASTA SUNT SCRIITORI CULTI SAU... DESCULTI." 
APROPO-UL ERA VIS A VIS DE ROMANUL LUI STANCU „DESCULT”.
ARGHEZI A FOST APLAUDAT DE CEI DIN SALA IN PICIOARE, MINUTE IN ȘIR. OCTAVIAN GOGA ERA REABILITAT, IAR STANCU PARASEA SALA VADIT JENAT DE ADEVARUL SPUS DE ARGHEZI.

Octavian Goga a murit în condiții suspecte. 
Zvonurile din epocă l-au acuzat pe CAROL al II-lea care poruncise otrăvirea prim-ministrului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu