marți, 30 ianuarie 2018

Viața secretă a văduvei lui Oswald50 de ani de la asasinarea lui JFK: 

 
 
Marina Oswald Porter (72 de ani) e convinsă că fostul ei soț nu l-a ucis pe președintele SUA și crede că serviciile secrete încă o urmăresc.
Pentru Lee Harvey Oswald, coșmarul s-a încheiat repede. În tumultul acelor zile din 1963, rolul lui s-a sfârşit înainte de a apuca să lase mai multe indicii care să ajute cât de cât la înțelegerea celei mai șocante și mai misterioase crime din istorie. Dar pentru Marina, coşmarul continuă şi astăzi. Umbrele trecutului o vor urmări până va închide ochii pentru totdeauna. Ceea ce a trăit ea nu se poate uita într-o viaţă. Din ziua fatidică de 22 noiembrie 1963, ea a purtat mereu ştampila asta: soţia lui Oswald, asasinul preşedintelui Kennedy.


O pensionară specială

La 72 de ani, Marina Oswald Porter arată ca orice pensionară care își vede liniștită de bătrânețea ei. Pare o femeie care nu-și arată vârsta și e greu de crezut că a avut o existenţă foarte zbuciumată. Însă ochii ei au văzut multe.
Priviţi bine aceste imagini! Sunt singurele imagini din ultimii 25 de ani cu văduva lui Oswald. Ea a fost fotografiată cu doar câteva săptămâni înainte de aniversarea a 50 de ani de la uciderea lui Kennedy. Marina a fost surprinsă în timp ce ieșea din magazin, împreună cu soțul ei, Kenneth Porter, în vârstă de 75 de ani.


Apropierea celei de-a 50-a comemorări a asasinării lui J.F. Kennedy a readus-o în atenţia publicului, după ce timp de mai bine de două decenii a trăit într-un anonimat asumat.


De la mijlocul anilor '70, ea locuieşte în Rockwall, o aşezare în Texas, situată la 32 de kilometri de Dallas, împreună cu al doilea ei soţ, Kenneth Porter şi cei trei copii. Doi dintre aceştia, două fete, June şi Rachel, sunt copiii lui Oswald. Băiatul, Mark, e fiul din căsătoria cu Kenneth.


Soţii Porter sunt bine văzuţi în comunitatea locală. "Ea şi Ken sunt oameni cumsecade, cei mai buni vecini pe care-i poţi avea", spune Fred McCurley, care locuieşte în apropierea casei lor. E ceva să fii vecin cu văduva celui care l-a ucis pe Kennedy...


Înapoi la ziua fatală

Marina a avut o viață complicată. S-a născut în Rusia, la Severodvinsk, pe 17 iulie 1941, şi o chema Marina Nikolaievna Prusakova. A trăit cu mama şi tatăl ei vitreg până în 1957, apoi a ajuns la Minsk, unde a locuit cu unchiul său, Ilia Prusakov. A crescut acolo şi a studiat farmacia. 

În 1961, îl întâlnea pe bărbatul care îi va schimba viaţa pentru totdeauna. În acel an, pe 17 martie, a fost invitată la dans de Oswald, un fost puşcaş marin american care a dezertat şi a fugit în URSS.
După numai o lună, deja făceau nunta. Pe 15 februarie s-a născut prima lor fiică, June Lee. În iunie acelaşi an, Oswald se întoarce în Statele Unite, episod asupra căruia încă planează multe semne de întrebare, şi se stabileşte cu familia în Dallas. Cum putea un dezertor care fugise în braţele inamicului să se întoarcă bine-merci acasă, fără să fie luat la întrebări de FBI şi CIA? Există un singur răspunsul logic: ar fi fost imposibil.


În aprilie 1963, Marina şi fiica ei s-au mutat la un student american, vorbitor de rusă. Oswald a închiriat o cameră în Dallas, apoi vara lui '63 a petrecut-o în New Orleans. La începutul lui octombrie, el s-a întors în Dallas, unde a închiriat din nou o cameră. S-a angajat la depozitul de cărţi, unde a început să lucreze pe 16 octombrie 1963. Pe 20 octombrie, Marina a născut o fetiţă, Audrey Marina Rachel Oswald. Lee a continuat să lucreze în cartierul Oak Cliff, dar în weekenduri stătea cu Marina, în locuinţa lui Paine.


21 noiembrie 1963. Lee Oswald se învoieşte de la serviciu pentru a-şi duce nişte lucruri în camera sa închiriată şi pentru a se împăca cu Marina, după o discuţie aprinsă. În acea seară, cei doi rămân certaţi. A doua zi dimineaţă, Oswald pleacă din casa lui Paine, lăsându-şi verigheta şi nişte bani pe noptiera de lângă patul Marinei. Erau ultimele lucruri care-i rămâneau Marinei de la soţul ei. Şi ultima oară când îl vedea.


Vinovatul Oswald

Marina a aflat de asasinarea lui Kennedy de la televizor. Curând, şocul avea să fie teribil: Oswald a fost arestat. În acea după-amiază, poliţiştii au dat buzna în casa în care stătea ea, iar când au întrebat-o dacă Oswald avea vreo armă, ea le-a arătat cu mâna spre garaj, unde acesta îşi ţinea puşca într-un dulap. Când au deschis uşile, n-au găsit nicio armă.


Nimeni nu era mai apropiat decât ea de omul considerat asasinul preşedintelui SUA, aşa că soţia lui Oswald a fost luată imediat la întrebări. A fost interogată acasă, apoi la secție, despre implicarea lui Oswald în asasinarea preşedintelui Kennedy şi a unui polițist, J. D. Tippit.
Ea a fost pusă sub protecţia Secret Service până când a depus mărturie în faţa Comisiei Warren, unde a fost chestionată în patru rânduri.


După atâţia ani de la consumarea evenimentelor, rămâne senzaţia că Marina s-a lepădat atunci de Oswald pentru a-şi apăra pielea, mai bine zis viaţa şi fiicele. Încă persistă multe dubii asupra veridicităţii depoziţiilor pe care ea le-a făcut ca martor împotriva soţului ei. Marina i-a pus în cârcă o presupusă tentativă de asasinare a unui general şi a susţinut că Oswald ar fi vrut să-l asasineze pe Richard Nixon, pe vremea când acesta era vicepreşedinte al SUA.

În faţa Comisiei Warren, Marina Oswald Porter a declarat sub jurământ că ea crede că bărbatul al cărui nume îl purta şi cu care avea doi copii este vinovat de uciderea preşedintelui Kennedy.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu