duminică, 19 februarie 2017

Singuraticul Constantin Brâncuși a iubit femei care i-au devenit operă, iar patul nu i-a fost niciodată pustiu

Constantin Brâncuși, marele nostru sculptor, a avut o viață amoroasă zbuciumată. Deși era considerat un singuratic, artistului i-au trecut prin, ce s-o mai ocolim, pat, multe femei, însă doar unele l-au marcat profund. Femeile care i-au influențat viața lui Constantin Brâncuși i-au influențat și opera artistică. Sufletul lui n-a fost niciodată gol de iubire, așa cum n-a fost nici patul lui gol de splendide trupuri devenite apoi sculpturi celebre.
Iată, potrivit click.ro, care sunt prezențele feminine care l-au marcat pe artist, dincolo de iubirea vijelioasă cu Maria Tănase .
Margit Pogany
Pictorțita unguroaică Margit Pogany a fost una dintre femeile care i-au influențat viața lui Constantin Brâncuși. Cei doi s-au cunoscut în anul 1909, când artista a reprezentat o sursă importantă de inspirație. Margit a pozat pentru Brâncuși de nenumărate ori, potrivit consemnărilor ei: „Am pozat pentru el de mai multe ori, își amintea Margit Pogany. De fiecare dată, începea și se termina un nou bust (în lut). Fiecare era frumos, minunat de real. Eu îl rugam să-l păstreze ca variantă finală, dar el izbucnea mereu în râs și arunca bustul înapoi, în lada cu lut in colțul atelierului – spre marea mea dezamăgire” spunea aceasta, citată de certitudinea.ro. Este fără îndoială faptul că Margit Pogany a fost una dintre femeile care i-au influențat viața lui Constantin Brâncuși, întrucât artistul a realizat 19 lucrări numite „Domnișoara Pogany”, într-un interval de 20 de ani.
Eileen Lane
Și Eileen Lane a constituit o prezență importantă în viața artistului. Americanca de origine irlandeză a făcut și ea parte dintre femeile care i-au influențat viața lui Constantin Brâncuși. Artistul a încercat să ascundă relația cu aceasta, iar când au venit în România, acesta a prezentat-o pe Eileen drept fiica lui. Cei doi au vizitat țara natală a lui Brâncuși între 11 septembrie și 7 octombrie 1922. Între Brâncuși și Eileen exista o diferență de vârstă de peste 20 de ani, ceea ce a făcut relația să pară una imorală pentru tânăra Eileen, care nu a reușit să treacă peste prejudecăți și a luat decizia de a înceta legăturile cu artistul. Cu toate acestea, Brâncuși i-a dedicat o sculptură pe care a numit-o asemeni ei (Eileen Lane, n.r.).
Prințesa Marie Bonaparte
Și Prințesa Marie Bonaparte a fost una dintre femeile care i-au influențat viața lui Constantin Brâncuși. Deși căsătorită cu Prințul George al Greciei și Danemarciei, Prințesa Marie i-a pozat lui Brâncuși pentru una dintre cele mai controversate lucrări ale lui, numită „Prințesa X”. Atunci când artistul a expus-o la Grand Palais, sculptura a fost considerată o lucrare pornografică, fiind constatată asemănarea ei cu un falus. Drept consecință, Brâncuși a fost nevoit să o retragă din expoziție. Deși nu au avut o relație amoroasă, Prințesa Marie Bonaparte a fost una dintre femeile care i-au influențat viața lui Constantin Brâncuși prin felul ei de a fi, prin faptul că era frigidă și obsedată să descopere orgasmul.
Cristina Matei, AMPress

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu